Braga Sprintcup 2018!

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover; de start van het nieuwe studentenseizeon. Gaat Skeuvel dit jaar de derde plaats van vorig jaar overtreffen en eindelijk eens de NSSU-cup winnen? Het antwoord op deze vraag zal tot aan de Bata onbekend blijven, maar er is in ieder geval een goed begin gemaakt. Op 17 november stonden namelijk 10 Skeuvels aan de start van de Braga Sprintcup in Tilburg. Met twee 500 meters en 1000 een drukke avond voor de deelnemers.

Na de bijna drie uur durende reis vanuit Enschede, die door onder meer een potje 30 seconds gewonnen door team rechts (naar de coupé indeling), toch redelijk snel voorbij vloog, kom om 1800 de wedstrijd beginnen. Annelotte mocht van de deelnemende Skeuvels het spits afbijten bij haar eerste wedstrijd in de B-categorie. Hierna volgden Shing en Daan bij de Heren C, voor de laatste was het zelfs zijn eerste IUT. Zij begonnen met tijden van respectievelijk 57.16, 53.37 en 50.91. Na de eerste van maar liefst vier dweilpauzes, begon de rest van het Skeuvel peloton aan hun wedstrijd. Bij de B’s reden Matthijs (val), Yoran (45.53), Olav (44.61) en Remco (43.71). Ook bij de Heren A deden drie Skeuvels mee met Jesse die vorig jaar gewonnen had bij de B, Jules die ook zijn debuut in het studentcircuit maakte en Job die tot een van de favorieten voor de eindzege behoorde. Zij kwamen in de eerste omloop tot 42.67, 42.11 en 40.49.

Zoals gezegd stond er ook nog een tweede vijfhonderd meter op het programma. Iedereen reed hier tegen dezelfde tegenstander als in de eerste omloop, maar startte nu in de andere baan. Er was duidelijk een opwaartse lijn te zien op de tweede vijfhonderd meter. Annelotte reed bijna 3 seconden sneller dan eerder op de avond en Daan dook met 49.73 voor het eerst onder de grens van de vijftig seconden. Shing viel helaas kort na de start waardoor er voor hem geen verbetering zat. Ook Remco, Olav en Yoran verbeterden zich met 43.63, 44.02 en 45.15. Matthijs die gevallen was in de eerste omloop en de finish niet had gehaald kwam tot 49.99, een nieuw persoonlijk record. In de A-groep kwamen Job, Jules en Jesse tot 40.39, 42.36 en 42.75.

Halverwege in afstand was hierna tijd voor de alles beslissende en afsluitende 1000m. Met Job op een eerste plaats en Daan op een tweede, lag eremetaal in het verschiet. Annelotte moest de 1000m alleen rijden en kwam tot en tijd van 1:52.32. Shing reed met 1:54.94 maar liefst zeven seconden sneller dan zijn oude persoonlijk record. Daan wist de 1000m te winnen in 1:43.69, ondanks een dubieus moment in de laats bocht. Zijn directe tegenstander viel en ging zonder om te kijken de baan weer in waardoor Daan duidelijk gehinderd werd. Volgens de Skeuvel supports genoeg reden voor een DQ, de Tilburgse jury besliste echter anders. Bij de B’s sloten Matthijs, Olav, Yoran en Remco de wedstijd af met 1:44.53, 1:29.1, 1:31.67 en 1:26.36. Dan door naar de A categorie waar Jesse 1:26.83 reed, Jules 1:24.31 en Job 1:21.51. Na drie afstanden waren de klassementen definitief met voor Daan een tweede plek bij de B’s en een zeer verdiende eerste plaats voor Job, die alle drie de afstanden won, in de A-categorie!

Na de wedstrijd was het voor het grootste deel van de Skeuvels zaak snel de ijsbaan te verlaten om de bus nar het station te halen; ook op de terugweg stond er weer een lange reis te wachten. Iedereen had zich echter goed voorbereid door wat consumpties mee te nemen, welke goed gekoeld waren op het middenterrein van de Ireen Wüst IJsbaan. Olav won met zijn bockbiertjes als vervroegd Sinterklaas cadeau de publieksprijs. Onderweg ontstond er wat roering over de Skeuvelvlag. Waren Job en Daan die vergeten op de ijsbaan en was die dus in handen gevallen van een andere SSV? Gelukkig bleek dit een goed geslaagde grap en had de vlag gewoon de winnaarstrein gehaald. Al dat presteren kost natuurlijk bakken vol energie dus na aankomst in Enschede werden nog even de eiwitten (en vetten) aangevuld met een bezoek aan een familiaire dönerzaak.

Het eerste IUT was geslaagd en is hopelijk een voorbode van de komende toernooien. Volgende stop het NSK Afstanden in Groningen op 1 en 2 december.

 

- Yoran Nijenhuis -

Wielercommissie zegt op 25-02-20:

Attentie wielrenners!
Morgen is het Wielerwoensdag en opent de inschrijving voor de Ardennen! ...

> Meer