Trainingen
Leden van de Skeuvel kunnen in in principe één keer per week schaatsen. Wanneer de training niet vol zit kan je echter ook vaak nog een tweede keer inschrijven. Leden van de wedstrijdgroepen kunnen altijd twee keer per week trainen, leden van wedstrijdgroep 1 hebben zelfs de mogelijkheid drie keer per week op het ijs te staan. Deze trainingen zijn bedoeld voor leden met een wedstrijdlicentie speciaal gericht op het rijden van wedstrijden. Voor meer informatie over de wedstrijdgroep kan je mailen met de sportcommissaris.
Mocht om de een of andere reden een training niet door kunnen gaan dan zal dit door de trainer of het bestuur bekend worden gemaakt via het gastenboek of een mededeling op de site.
IJsbaan regels
Op de ijsbaan gelden een aantal regels voor je eigen veiligheid en die van anderen, volg deze goed op:
- De 400-meterbaan is in drie rijbanen opgedeeld: binnenste baan bedoeld voor snelle rijders, middelste baan: techniekbaan, buitenste baan: rustbaan, beginners;
- Er wordt altijd tegen de klok in geschaatst;
- Tijdens dweilpauzes mag men zich niet op het ijs begeven;
- Voor eigen veiligheid beschermende kleding dragen. Handschoenen en muts zijn verplicht;
- De achterkant van de schaats moet een ronding hebben van één eurocent;
- Het is verboden op de kussen te zitten of hangen;
- Gebruik van de accommodatie en haar voorzieningen is voor eigen risico;
- Te allen tijde dienen aanwijzingen van het baanpersoneel en de trainers te worden opgevolgd;
- Het betreden van de ijsvloer zonder schaatsen is niet toegestaan.
Materiaal en kleding
Muts en handschoenen zijn verplicht op de ijsbaan!
Op het ijs is ook je materiaal erg belangrijk. Zorg er voor dat je schaatsen scherp zijn en goed passen. Wij raden de plastic combinoren, zoals deze bijvoorbeeld door de ijsbaan worden verhuurd, af. De bewegingsvrijheid die zo belangrijk is voor het schaatsen wordt hierdoor beperkt. Voor iets meer comfort en stevigheid is een halfhoge softboot een beter alternatief. Ook gewone lage schoenen(noren) zijn goed om mee te beginnen. Klapschaatsen zijn niet aan te raden om mee te beginnen, pas vanaf de beteren binnen de groene groep(mensen die goed de bocht doorkomen) zijn klapschaatsen aan te raden. Voor kleding is het vooral belangrijk dat het voldoende warm is en ook bewegingsruimte biedt. Een spijkerbroek voldoet hier niet aan. Gebruik als broek liever een lange hardloopbroek, een salopette of een trainingsbroek. Schaatskleding is te bestellen via onze vereniging. Daarvoor kan je contact opnemen met onze intern.
Introductietrainingen
Elk jaar organiseert de Skeuvel voor haar toekomstige leden schaatsintroductietrainingen. Kun jij al schaatsen of wil je juist leren schaatsen dan is dit de ideale mogelijkheid om een kijkje te nemen bij onze vereniging en wat basistechnieken van het schaatsen te leren. Daarna is er nog tijd om lekker aan de warme chocolademelk te gaan. Heb je geen schaatsen? Geen probleem, wij regelen ze voor je. Als je interesse hebt, mail dan de voorzitter.
Wil je een keertje meetrainen en heb je de introductietrainingen en schaatsclinics gemist, mail dan de voorzitter. Voor informatie over de training of andere gerelateerde zaken kun je altijd mailen naar de sportcommissaris van de Skeuvel.
De eerstvolgende introductietraining vindt plaats op 17 januari 2019 om 17:00 uur. Geef je op door te mailen naar intern@skeuvel.nl!
Inschrijven voor trainingen
Om deel te kunnen nemen aan de trainingen bij de Skeuvel, moet je je inschrijven op de site. Dit geldt voor iedere afzonderlijke training waar je aan deelneemt.
Het werkt als volgt: je logt rechtsboven op de website in met je studentnummer en UT-wachtwoord of gebruikersnaam en wachtwoord. Lukt het niet om in te loggen, neem dan contact op met het bestuur.
Als je bent ingelogd ga je naar het kopje 'Lid' (meestal doet de site dit zelf al). Op dit scherm krijg je direct te zien of er al een trainingsinschrijving is geopend. Als dit het geval is, kun je je heel eenvoudig aanmelden door op het knopje "inschrijven" te drukken. De inschrijving voor iedere training is geopend van 48 uur tot 2 en een half uur voor aanvang van de training. Tijdens dezelfde periode is het ook mogelijk je af te melden. Kom je er dus achter dat je niet kunt schaatsen, meld je dan even af, dan komt er weer een plek beschikbaar voor iemand anders.
Voorkeursdag
Het inschrijfsysteem werkt met een voorkeursdag. Je voorkeursdag geeft je voorrang op die dag, maar geeft niet de zekerheid dat je dan kan schaatsen i.v.m. een maximum aantal leden op de baan. Er wordt echter naar gestreefd je de mogelijkheid te geven altijd op je voorkeursdag te kunnen trainen.
Je voorkeursdag kun je wijzigen door contact op te nemen met de secretaris. Voor het veranderen wordt € 5,- administratiekosten in rekening gebracht, aangezien de KNSB dit rekent voor het veranderen van de dag van een baankaart.
Inschrijfperiodes
De inschrijvingsperiode kent twee termijnen. De eerste termijn loopt van 48 uur tot 12 uur voor de training. De tweede termijn loopt van 12 uur tot 2 en een half uur voor de training.
Gedurende de eerste termijn geeft je voorkeursdag het recht dat je de training kan bijwonen, mits het maximum aantal inschrijvingen nog niet bereikt is. Schrijf je je in voor een training die niet op jouw voorkeursdag plaatsvindt, dan kom je op de reservelijst te staan tot 12 uur voor aanvang van de training. Op dat moment word je, mits er nog plaatsen vrij zijn, op de definitieve lijst geplaatst. Je krijgt hiervan automatisch een bericht per e-mail.
In de tweede termijn geldt het recht op voorkeursdag niet meer, hier geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Je kunt dus direct zien of je kunt schaatsen of op de reservelijst staat. Als iemand zich uitschrijft, kan je van de reservelijst worden gehaald, waarvan je automatisch een e-mail krijgt. Dus ook als je op de reservelijst staat, moet je je uitschrijven zodra je zeker weet dat je niet deel wilt nemen aan de training.
Wedstrijdgroep
Voor leden die naast het trainen ook wedstrijden willen rijden zijn er de wedstrijdgroepen. Het doel van de deelnemer van de wedstrijdgroepen is om binnen persoonlijke beperkingen (fysiek, sociaal, studie en/werk) maximaal te presteren tijdens wedstrijden in het schaatsseizoen. De groep bestaat uit ongeveer 30 schaatsers, verdeeld over twee wedstrijdgroepen. De leden van de wedstrijdgroepen rijden zowel langebaanwedstrijden als marathons. De groepen verschillen onderling in instelling en ambitie.
Wedstrijdgroep 1 is de meest fanatieke groep schaatsers binnen de vereniging. Ze hebben de intentie geregeld klassewedstrijden te rijden en werken door het seizoen heen naar belangrijke wedstrijden. De groep heeft drie trainingsmogelijkheden in de week onder begeleiding van een trainer. Ook in de zomer wordt er doorgetraind. Dit gebeurt in de vorm van fiets-, skeeler- en schaatsconditietraining.
Wedstrijdgroep 2 is een groep schaatsers die wel wedstrijden wil rijden, maar niet zo fanatiek is als wedstrijdgroep 1. De groep heeft twee vaste trainingsmomenten in de week onder begeleiding van een trainer. In de zomer wordt er gezamenlijk met wedstrijdgroep 1 doorgetraind en zo een stevige basis gelegd voor het volgende seizoen.
Mocht je meer informatie willen over de wedstrijdgroepen of willen overstappen naar een van de wedstrijdgroepen, neem dan contact op met de sportcommissaris.
Trainingsgroepen
Trainingsgroepen
Groep | Omschrijving |
---|---|
Oranje | Hier begint het allemaal, de eerste meters op het ijs worden gemaakt en beetje bij beetje lukt het zelf om af en toe op één been te glijden. |
Rood | Hoe lang kun jij op één been blijven staan en durf je al om pootje over te stappen? De trainers van rood zullen je hiermee helpen en voor je het weet glijd je stabiel over het ijs! |
Geel | Met steeds meer vertrouwen vliegt deze groep door de bocht en over het rechte eind, de eerste treintjes worden gevormd en snelheidsrecords worden elke training weer verbroken. Er is geen groep die zo snel progressie maakt als geel. |
Groen | De bocht is in deze groep geen probleem meer. Maar de schaatshouding opzoeken en diep zitten vormt de kern van deze groep. |
Blauw | Van goed lopende treintjes naar echte snelheid locomotieven snelt blauw naar de lijn aan de binnenkant van de baan |
Gele Mutsen | Eindelijk bevrijd van de hesjes, met trots wordt hier de gele muts gedragen. Na lang ploeteren en uren op het ijs is dit de groep waar alles samenkomt. |
Hesjesloos | Deze groep barst van de ervaring en schaatst in een sneltreinvaart over de binnenbaan. Houdingen worden geperfectioneerd. Menig lid van hesjesloos weet zich te wagen aan de tijden van de wedstrijdgroepleden, wie waar waar dit zal eindigen. |